Vintern är snart här, och med den kommer behovet av ett par bra vinterskor. För dig som har slitit ut dina gamla vinterskor har jag sammanställt en liten guide.

Vilka skor man bör köpa beror på vilket liv man lever. Om man är mycket aktiv, och gärna ger sig ut i skogen, finns det ett givet val, i alla fall om jag får bestämma. Det är Lundhags, som har tillverkats i Jämtland sedan 1932. De har länge varit en favorit bland scouter och andra friluftsmänniskor, men de senaste åren har många stadsbor också fått upp ögonen för dem. Det kan bli kallt även i Stockholm, nämligen.

Lundhags

Företaget Lundhags finns kvar i Järpen, men alla kläder och alla skor som bär företagets namn är inte tillverkade där. De klassiska kängorna görs fortfarande i Jämtland, men deras pjäxor görs i andra länder, om Portugal, och många av jackorna och ryggsäckarna görs i Asien.

Det som kännetecknar Lundhags kängor är de höga skaften på de flesta av modellerna, den fyrkantiga lästen och att nästan hela fotdelen är i kraftigt gummi. Kängorna andas inte på samma sätt som många andra av denna anledning, så därför måste man ha bra strumpor, som transporterar bort fukten. Lundhags rekommenderar tunna liner-strumpor, och sedan ett par raggsockor i ull. Det gör jag också.

Om man ofta är ute i riktigt kallt väder finns det Lundhagsmodeller som är fodrade med en innersko av ull. Denna går att ta ur för att den ska kunna torka ordentligt. Dessutom går det att köpa nya innerskor när man slitit ut de gamla. Om man sköter sina Lundhags ordentligt behöver man aldrig köpa ett par nya.

Det finns egentligen bara två nackdelar med Lundhagskängor, det är att det tar en tid att gå in dem, och att de är ganska tunga. Det finns en annan svensktillverkad känga som är lättare, och det är Jörnkängan. Kängorna tillverkas av en man i Jörn, och de ska vara ännu bättre än Lundhags. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att prova dem själv, för de säljs nästan ingenstans. Om du som läser detta har egen erfarenhet av kängorna får du gärna höra av dig.

RM WilliamsVälanvända boots

Lundhags har nyligen gjort entré på allvar i Stockholms innerstad, men det finns ett annat skomärke som man länge har kunnat se på nollåttornas fötter, framför allt på Östermalm. Det är RM Williams, ett australiensiskt märke som har funnits sedan 1932, då Reginald Murray Williams började tillverka sadlar. Det var dock med låga ridstövlar – boots, helt enkelt – som Williams blev miljonär.

Bootsen från RM Williams görs i ett stycks läder, vilket är en komplicerad metod för skomakeri. I gengäld håller skorna mycket länge. Enligt ett skämt i skobranschen går det inte att slänga ett par RM Williams – de kommer alltid tillbaka. Det syftar dels på ursprungslandet, men även på kvaliteten och den tidlösa designen.

Om du funderar på att köpa ett par RM Williams på nätet, kolla då upp vad de har för sula. Många av modellerna säljs med lädersula, vilket inte är så praktiskt i svensk snö.