Många känner sig vid den här tidpunkten på året mycket trötta, motiverade, orkeslösa och deprimerade. Det är förmodligen den ökända vinterdepressionen som fått fart, som triggas igång av mörkare tider. Men, det går att må bättre genom att sätta sprätt på hormonerna i kroppen som genererar lyckokänslor.
Depression och känslan av att inte må bra i sig själv smyger sig ofta på såhär under de kallare och mörkare månaderna. Tidigare inlägg har handlat om att njuta av livet och vad det kan innebära. Nu ska det handla om något besläktat, nämligen känslan av att vara lycklig och när man inte är det. Vinterdeppigheten i sig beror inte bara på att vintern är här, utan också på personliga bakomliggande orsaker hos var och en. Man kanske har det stressigt på jobbet, saknar någon eller känner sig otillräcklig. Men det finns faktiskt saker man kan göra för att undvika att hamna i depression.
Mänskliga känslor är kemi
I en artikel publicerad av Dagens Nyheter kan man läsa om att den mänskliga kroppen styrd av kemi, där våra känslor och tankar till bestäms utifrån olika nivåer av ämnen i hjärnan. Utsöndringen av dessa ämnen kan man kontrollera genom att göra saker som stimulerar uppkomsten av dessa, och därmed kan man också till stor del kontrollera sitt mående. När ett ämne som kallas för signalsubstanser frisätts kan man bland annat få känslor av tillfredställelse och glädje, lycka alltså. En av de viktigaste signalsubstanserna är dopamin.
Sju lyckohormoner
Sju signalsubstanser som utsöndras i hjärnan kallas för lyckohormoner, och är länkade till hjärnans belöningssystem. När vi gör något bra utsöndras dopamin, som kan leda till känsla av njutning. Men hur mycket njutning man känner, hur ofta och hur mycket man kan påverka den är individuellt, och vad som påverkar utsöndringen av dopamin exempelvis, är också individuellt. Det beror på att vi gillar olika saker helt enkelt.
Påverka känslan av lycka
Forskning visar på att man faktiskt kan påverka utsöndringen av lyckohormoner, att man på sätt och vis kan väcka sin lycka till liv. För att göra detta måste man stimulera hjärnan och göra nya saker. Man måste våga mer och anta utmaningar. Klarar man detta så uppstår ofta en känsla av lycka. Fysisk aktivitet påverkar också lyckokänslor, även beröring, god sömn och musik.